58. Đakovački vezovi od 21. lipnja - 7. srpnja 2024.

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora. U 2023. godini proglašeni su Turističkim događajem godine od strane Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske gospodarske komore.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, Pučko crkveno pjevanje, Svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, Gosti u pjesmi i plesu, Svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja „Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Manifestacija Đakovački vezovi prvenstveno njeguje i održava tradiciju i izvornost ovoga kraja ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva (narodno ruho, narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomiju).

U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

Centralni događaji su svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina i kao najvažniji –svečana povorka ulicama grada te ceremonija zatvaranja manifestacije pod nazivom „Slavonijo, zemljo plemenita” sa bogatim glazbenim programom i Izborom za najbolje nošeno narodno ruho.

Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u „Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine.

 

Od 2018. godine manifestacija ima službenu zemlju partnera te je uspostavljena i mrežna stranica manifestacije www.djakovacki-vezovi.hr


Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

 

Đakovo se oduvijek zove i jest „Srce Slavonije”. Grad bogate povijesti, kontinentalnog turizma uz prirodne ljepote srca Slavonije…čarolija gastronomije, zvuka i običaja…što upravo ovom manifestacijom obuhvaćamo i slavimo i čuvamo od zaborava.

 

Preuzmite programski letak na ovom linku.