Godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana

 

Godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana

 

O Ljeljama...

Ljelje iz Gorjana su djevojke, najčešće u dobi od 13. do 24. godine, koje u proljeće, na blagdan Duhova, u povorci obilaze selo i izvode ritual sastavljen od pjesama i plesa sa sabljama. Iz šireg repertoara tekstova odabiru pjesme primjerene obitelji koju posjećuju; najčešće pjevaju djevojci, mladiću ili mladoj nevjesti.

O običaju...

Ljelje i sudionici nakon svete mise u povorci obilaze selo, te ulaze u pojedina dvorišta pjevajući prigodne pjesme. Nakon što ih počaste hranom i pićem, povorka odlazi u drugu kuću. Ovaj običaj karakterizira posebna odjeća koju Ljelje nose, a koja se nije u ovoj kombinaciji oblačila u drugim prigodama. Kraljevi, jedna od uloga u ophodu, na glavi nose okićene kape, a u ruci sablje i to je ono po čemu su ljelje najprepoznatljivije. Važnost ovog običaja kao dijela kulture je to što se smatra kako potječe iz pretkršćanskih vremena i kako se generacijama prenosi putem usmene predaje. Vremenom su se određene stvari izmijenile, ali određeni elementi staroslavenske mitologije ostali su prisutni.

O značaju običaja...

Zbog njegove očuvanosti i značaja postao je poznat i priznat. Godišnji proljetni ophod kraljice u Gorjanima, Slavonske kraljice ili Ljelje, narodni običaj, upisan je 1966. godine kao hrvatska kulturna baština. Prepoznat je 2007. kao nematerijalna svjetska baština i 2009. godine upisan je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Ovogodišnji proljetni ophod ljelja održat će se 28. svibnja u Gorjanima, a prethodit će mu događanja i prethodna dva dana.