Međunarodni projekt Biennale Novog pokreta dolazi u Đakovo

 

Nakon održanog Slavonija Vertikalnog trening centra, nastavak programa pod nazivom Biennale Novog pokreta se vraća u Đakovo

U srpnju 2021. godine, Histeria Nova pod vodstvom đakovčanke Marije Šćekić je u suradnji s Centrom za kulturu Đakovo, inicirala zagovaranje i početak pregovora za pokretanje pilot projekta pod nazivom Slavonija Vertikalni trening centar  – Biennale Novog pokreta. Prvi dio programa, odnosno Slavonija Vertikalni trening održan je uz potporu Grada Đakova od 26. do 29. travnja 2023. godine u Centru za kulturu Đakovo, a početkom listopada nam stiže drugi dio programa pod nazivom Biennale Novog pokreta.

Što je Biennale novog pokreta?

Biennale Novog pokreta je interdisciplinarni međunarodni projekt autorice i koreografkinje Marije Šćekić u koprodukciji Umjetničke organizacije Histeria Nova (Hrvatska) i Aeriosa Dance Society (Kanada) koji se provodi na izabranim lokacijama Osječko-Baranjske, Ličko-senjske, Zadarske i Šibenske županije te u pokrajini British Columbia i gradu Vancouveru u Kanadi tijekom 2024. godine.

Projekt se bavi temom ljudskog nagona za preživljavanjem kao filozofskog, egzistencijalnog i antropološkog pitanja o ˝...odgovornosti čovjeka da neprekidno traga za smislom, bude usmjeren na nešto izvan sebe, da otkrije i ostvari prave vrijednosti u sebi i pronađe osobni smisao˝ (Viktor E. Frankl, Nečujan vapaj za smislom).

Cilj projekta je prikupiti i sačuvati informacije o radu pojedinaca, umjetnika na simboličkoj razini i informacije o običnim ljudima, čiji rad, koji proizlazi iz njihovih načina života, ostavlja velik trag u njihovim, ali i životima drugih.

Što je vertikalni ples?

Vertikalni ples je vrsta suvremenog plesa koji se razvio u SAD-u tijekom 1970-tih godina. Koreografija uključuje opremu za penjanje često pričvršćenu za strop dvorane, zid zgrade, liticu stijene ili neko drugu okomitu površinu koja omogućuje izvođačima da istražuju prostor u tri dimenzije. Sposobnost uključivanja okomitih, kao i horizontalnih linija kretanja, omogućuje inovacije u koreografiji i pokretu. Iako vertikalni ples još uvijek nije dobro poznat, danas postoje mjesta po cijelom svijetu gdje su umjetnici osnovali centre i zajednice posvećene ovoj praksi.

Program koji nas očekuje u Đakovu:

2. – 5. listopada (ponedjeljak – četvrtak)

14:30 – 17:00 (Centar za kulturu Đakovo)

Umjetnička rezidencija – Istraživanje novih formi i tehnika montaže i rigginga pod vodstvom Colina Zachariasa (Aeriosa) i Davida Greevesa (Yskynna)

6. listopada (petak) 9:00 – 21:00 (Centar za kulturu Đakovo)

Ples na zemlji i u zraku – večer retrospektive vertikalnih plesnih radova dviju plesnih kompanija: hrvatske Histeria Nove i kanadske Aeriosa Dance Society stvorenu podrškom Dance Victoria Chrystal Dance Prize za međunarodnu suradnju 2022./23.

7. listopada (subota)

10:00 – 13:00 (Centar za kulturu Đakovo)

Drugačija perspektiva – Vertikalni ples za sve – multimedijalno predavanje o planovima pokretanja prve inkluzivne radionice vertikalnog plesa u Republici Hrvatskoj pod vodstvom Marije Šćekić i Marijane Rajić, predsjednice Udruge koja skrbi o djeci s cerebralnom paralizom i osobama s invaliditetom Šibensko-kninske županije „Aurora“.

Cjelokupan program možete preuzeti ovdje.