Sakralni objekti

Đakovo kao nadbiskupijsko sjedište obiluje vrijednim sakralnim građevinama koje svjedoče o njegovoj bogatoj povijesti.

U gradu možete pronaći čak šest crkvi i sedamnaest kapelica. Među njima posebno se ističe jedna od najpoznatijih sakralnih građevina u Hrvatskoj, velebna katedrala Sv. Petra, čiji su tornjevi koji natkriljuju grad zasigurno upečatljiv zaštitni znak Đakova.

Uža gradska jezgra grada i danas je sačuvala svoje obrise koji su oblikovani u 18. i 19. stoljeću. Ona Đakovu daje poseban šarm i ostavlja poseban dojam na svakog posjetitelja.

Katedrala sv. Petra (1866. - 1882.)

„Crkva dakle djakovačka već i samim svojim vanjskim strojem odgovara posve zemljopisnomu položaju našemu i opominjat će živo naš narod na onu posebnu uzvišenu svrhu, na koju smo u ovim europejskim stranama posebice pozvani. Na to smjerati ima sva umjetnost naša...“ zapisao je...

Crkva Svih Svetih

Župna crkva Svih Svetih u nekim se zapisima spominje najprije kao crkva sv. Lovre, koja je tijekom turske vladavine pretvorena u jednu od tri džamije na prostoru današnjeg Đakova - Ibrahim-pašinu...

Biskupski dvor

Jednokatna je dvokrilna građevina baroknih stilskih karakteristika, smještena južno od katedrale sv. Petra i s njom zatvara zapadnu stranu glavnog đakovačkog trga.

Bogoslovno sjemenište

Danas Bogoslovno sjemenište možemo gledati na dvije razine. Ono je ustanova koja skrbi o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata te je dom ljudima koji u njemu žive: bogoslovi i poglavari.

Kaptolske/ kanoničke kurije

Kaptolske ili kanoničke kurije djelo su kasnobarokne arhitekture u Đakovu. Izgrađene su najvećim dijelom za vrijeme biskupa Mateja Franje Krtice u 18. st.

Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa

Zemljište za gradnju samostana i crkve darovao je sestrama biskup Josip Juraj Strossmayer koji je i pozvao sestre iz Švicarske u Đakovo.

Samostanska crkva Presvetog Srca Isusova

Crkva Milosrdnih sestara sv. Križa koja se nalazi u sklopu samostana a sagrađena je 1908. godine.

Crkva Dobrog Pastira

Kamen temeljac, isklesan u obliku ljiljana, uzet je od kamenja koji su u potresu 1964. pali sa zvonika đakovačke katedrale.

Grobljanska crkva Uskrsnuća Isusova

Gradnja crkve, u gotičkom stilu, započela je 1900. godine te je iste te godine i dovršena.

Filijalna crkva u Pisku Sv. Ivana Krstitelja

Sagrađena 1976. godine za vrijeme biskupa Ćirila Kosa. Gradili su ju sami mještani, dragovoljnim radom i prilozima.